Lehký dort s tvarohovou náplní
70 min.
Ingredience
- Na náplň
- 1lžíceCitronová kůra
- 4lžíceCitronová šťáva
- 6plátkůŽelatina bílá plátky
- 500gramůTvaroh jemný
- 200gramůCukr krupice
- 380mililitrůSmetana na šlehání
- 2lžíceCukr moučka
- Na těsto
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 2lžíceVoda pitná
- 200gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 40gramůSolamyl
- 40gramůMouka polohrubá
- 0,5lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
487 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
8 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
383 mg
Cukr
66 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C. Žloutky s vodou ušleháme do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr a dobře ušleháme, až se cukr rozpustí. Do pěny opatrně zašleháme mouku, kterou jsme rozmíchali se Solamylem a kypřicím práškem. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hotové těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi půl hodiny. Upečený korpus necháme mírně zchladnout, vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout. Na náplň necháme ve vodě nabobtnat plátky želatiny, které slijeme a na mírném plameni necháme rozpustit. Tvaroh ušleháme s cukrem, citronovou šťávou a kůrou, přimícháme rozpuštěnou želatinu a dobře ušlehanou smetanu. Vychladlý korpus napříč rozpůlíme, spodní část položíme na plochou servírovací mísu, přiložíme odpínací okraj formy, který jsme vyložili pečicím papírem a sevřeme. Na korpus navrstvíme tvarohový krém a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Dort dáme do chladu ztuhnout. Před podáváním odstraníme okraj formy a dort poprášíme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.