Lepkavá rýže

395 min.
Thajsko
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
370 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
1 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
3 g
Vápník
11 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do misky vložíme rýži a zalijeme ji pitnou studenou vodou tak, aby dosahovala asi 5 cm nad povrch rýže. Máčíme ji nejméně 3 hodiny, můžeme i přes noc. Z rýže slijeme vodu a přendáme ji do bambusového napařovacího košíku, který používáme na dušení rýže v páře, nebo do běžného pařáku vystlaného dvojitou vrstvou mušelínu. Rýži v napařovacím košíku rovnoměrně rozvrstvíme, pod košíkem přivedeme vodu v nádobě k varu. Umístíme pařák do nádoby s vařící vodou - pozor na popálení! Zmírníme oheň a přiklopíme pokličkou. Dusíme v páře asi 20 - 25 minut, rýže naběhne, bude křehká a lesklá. Doba varu se liší v závislosti na tom, jak dlouho jsme rýži máčeli. Každých 10 minut zkontrolujeme množství vody v nádobě, popřípadě ji dolijeme.
  • 2
    Jakmile bude rýže uvařená, rozprostřeme ji na velký podnos, aby rychle vychladla. Necháme-li ji chladnout pomalu, bude spíš mazlavá, ne lepkavá. Podáváme teplou nebo studenou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.