Limetkové řezy
50 min.
Ingredience
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 5lžicVoda pitná
- 100gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 1lžíceLimetková kůra
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 1špetkaSůl
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 50gramůCukr moučkový
- Krém
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 100gramůCukr krupice
- 1lžíceLimetková kůra
- 1kusLimetka
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 1špetkaSůl
- 20mililitrůLikér pomerančový
- 6plátkůŽelatina bílá plátky
- 0,38litrSmetana 12% (konzumní)
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
267 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
9 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
569 mg
Cukr
21 g
Postup přípravy
- 1V míse ušleháme žloutky s vodou do pěny, pak přimícháme 2/3 cukru a vanilkový cukr. Šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak přimícháme limetkovou kůru. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme zbytek cukru. Sníh opatrně promícháme se žloutkovou směsí a nakonec zamícháme mouku.
- 2Plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj nalijeme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a plech vložíme do trouby. Pečeme asi 15 minut.
- 3Na vál rozprostřeme utěrku, poprášíme ji moučkovým cukrem a upečený plát na utěrku překlopíme. Korpus necháme trochu zchladnout a pak nakrájíme příčně na čtyři a podélně na šest dílů.
- 4V míse smícháme žloutky, 2/3 cukru, limetkovou kůru a vše vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme limetkovou šťávu a pomerančový likér. Bílou želatinu připravíme podle návodu na obalu a smícháme s trochou limetkového krému, důkladně promícháme a pak smícháme se zbytkem limetkového krému. Hotový krém odložíme do chladničky.
- 5Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Smetanu ušleháme se zbytkem cukru dotuha a třetinu šlehačky přimícháme do limetkového krému společně s ušlehaným sněhem. Necháme 30 minut odpočinout v chladničce.
- 6Polovinu piškotových řezů natřeme limetkovým krémem, přikryjeme zbylými řezy a necháme ztuhnout v chladničce. Zbytek šlehačky naplníme do zdobícího sáčku a každý řez na povrchu ozdobíme šlehačkou a slabým plátkem limetky. Nakonec řezy posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.