Linecký koláč mřížkový
100 min.
Ingredience
- 190gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžičkyCitronová šťáva
- 450gramůRybíz červený
- 3lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 1kusVejce slepičí
- 4lžíceMléko polotučné
- 285gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
751 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
44 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
7 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem.
- 2Rybíz (případně jiné bobuloviny) smícháme s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem.
- 3V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, soli a ze 115 gramů změklého másla. Poté přidáváme jen tolik mléka, abychom těsto spojili. Utvoříme z něj jednu menší a jednu větší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
- 4Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala okraje a dno pomažeme jednou lžící rozpuštěného másla. Na těsto klademe ovoce spolu s třiceti gramy másla pokrájeného na kostičky. Rozválíme i druhou kouli, rádlem nakrájíme proužky, které křížem položíme na ovoce, okraje obou placek spojíme, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme patnáct minut. Poté teplotu stáhneme na 180 °C a koláč pečeme dalších čtyřicet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme ho pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.