Lískooříškové košíčky s broskvemi a malinami
65 min.
Ingredience
- Košíčky z lískooříškového těsta [41386]
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 35gramůOřechy lískové
- 1lžičkaTresť mandlová
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 150gramůMáslo čerstvé
- 100gramůMouka pšeničná hladká
- 2lžíceVoda pitná
- 1špetkaSůl
- 15gramůCukr moučkový
- krém
- 120gramůCukr krupice
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2,3decilitryMléko plnotučné
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1kusCukr vanilka
- 150gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 150gramůMaliny
- 25gramůŽelatina
- 1kilogramKompot broskvový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
685 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
46 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
3 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Košíčky z lískooříškového těsta [41386]:
- 2Do větší mísy prosijeme 100 g hladké mouky, 35 g pomletých lískových oříšků, 1 špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. Poté 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu s 1 rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou mandlové tresti a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 3Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet.
- 4Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm .
- 5Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která potom vtlačíme do formiček na košíčky - tarteletek.
- 6Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C 5 minut. Potom odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175°C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. Vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože je opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se dají též lehčeji z formičky vyklopit. Naplníme je až po vychladnutí.
- 7Připravíme krém: do misky dáme čerstvé žloutky, které vidličkou rozšleháme, přidáme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr a 120 g cukru krupice. Do rendlíku nalijeme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka a za stálého míchání pomalu zahřejeme. Když přijde mléko se smetanou k varu, odstavíme ho z plotny a horkou tekutinu postupně zašleháme do žloutkové směsi, kterou jsme si připravili. Vše vrátíme zpět do rendlíku a pomalu směs, za stálého míchání, znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, necháme trochu vychladnout a zašleháme máslo.
- 8Krém zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
- 9Kompotované broskve scedíme, šťávu zachytíme. Maliny omyjeme a necháme oschnout. Do 5-6 dl studené broskvové šťávy z kompotu zamícháme 25 g želatiny a necháme ji 10-15 minut nabobtnat. Poté ji v rendlíku ve vodní lázni ohřejeme na 60°C, až do úplného rozpuštění.
- 10Košíčky naplníme krémem, na každý položíme 1/2 broskve, ozdobíme malinami a štětcem na pečení potřeme ovoce želatinou. Necháme zatuhnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.