Listová pogača s mandlemi

80 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
829 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
51 g
Sacharidy
74 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy dáme 1/2 litru vlažného mléka, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme 2 žloutky, olej, sůl, vše promícháme, přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout.
  • 2
    Mezitím ve druhé misce utřeme máslo se 2 žloutky do pěny.
  • 3
    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme z něj obdélníkový plát, který potřeme utřeným máslem se žloutky, těsto svineme do rolády a pak ho stočíme do kruhu jako šneka. Přeneseme ho na olejem vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat 45 minut. Během té doby ho 2x potřeme rozpuštěným máslem.
  • 4
    Když je těsto znovu vykynuté, potřeme ho rozšlehaným bílkem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme do teplé trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 10 minut, pak teplotu snížíme asi na 175 °C a potom ještě asi 20 minut do zlatohněda.
  • 5
    Horký koláč pogaču necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, nakrájíme porce a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.