Listová pogača s mandlemi
80 min.
Ingredience
- 4kusyVejce slepičí
- 100gramůMandle loupané
- 20gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- 250gramůMáslo čerstvé
- 1decilitrOlej slunečnicový
- 1špetkaSůl
- 750gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5litrMléko polotučné
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
829 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
51 g
Sacharidy
74 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme 1/2 litru vlažného mléka, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme 2 žloutky, olej, sůl, vše promícháme, přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout.
- 2Mezitím ve druhé misce utřeme máslo se 2 žloutky do pěny.
- 3Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme z něj obdélníkový plát, který potřeme utřeným máslem se žloutky, těsto svineme do rolády a pak ho stočíme do kruhu jako šneka. Přeneseme ho na olejem vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat 45 minut. Během té doby ho 2x potřeme rozpuštěným máslem.
- 4Když je těsto znovu vykynuté, potřeme ho rozšlehaným bílkem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme do teplé trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 10 minut, pak teplotu snížíme asi na 175 °C a potom ještě asi 20 minut do zlatohněda.
- 5Horký koláč pogaču necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, nakrájíme porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.