Lívanečky s jogurtovým bylinkovým čerstvým sýrem

35 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
338 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
7 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
1 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejprve si vyrobíme jogurtový sýr: cedník vyložíme dvěma vrstvami mušelínu nebo jemné gázy, položíme na mísu a vlijeme do něho kvalitní jogurt. Přikryjeme velkou pokličkou, nebo plastovým obalem a necháme přes noc v chladniče vykapat syrovátku. Druhý den opatrně přendáme do čisté mísy a zbylou syrovátku slijeme.
  • 2
    Přidáme posekané čerstvé bylinky, špetku soli, špetku pepře, špetku muškátového květu a vše dobře promícháme. Dle chuti můžeme přidat i najemno nastrouhanou zeleninu.
  • 3
    Sýr pak necháme zrát v neprodyšném obalu v chladničce po dobu jednoho týdne.
  • 4
    Na lívanečky si nejprve připravíme kvásek v malé misce, ve které promícháme droždí, cukr, špetku soli a 4 lžíce teplého mléka. Necháme stát v teple 5 minut, až kvásek vzejde.
  • 5
    Ve větší míse promícháme hladkou mouku s moukou pohankovou, solí a mletým pepřem, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek, zbývající mléko, těsto dobře promícháme. Z vaječného bílku ušleháme sníh, který do těsta nakonec zlehka vmícháme.
  • 6
    Lívanečník (nebo teflonovou pánev) zlehka potřeme olejem a rozehřejeme na střední teplotu. Lžící vytváříme z těsta malé lívanečky, které smažíme po jedné straně 1 - 2 minuty. Když se na povrchu začnou tvořit bublinky, obrátíme je a osmažíme po druhé straně dozlatova. Po dobu smažení dalších ukládáme hotové lívanečky v teplé troubě, před každou další dávkou těsto lehce promícháme.
  • 7
    Lívanečky servírujeme, teplé nebo studené, navršené jogurtovým sýrem. Povrch můžeme zdobit kousky zeleniny.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.