Lívanečky s jogurtovým bylinkovým čerstvým sýrem
35 min.
Ingredience
- 500gramůJogurt bílý
- 1kusBylinky čerstvé - svazek
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaMuškátový květ
- 1lžičkaDroždí sušené
- 1lžičkaCukr krupice
- 400mililitrůMléko polotučné
- 125gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 2lžíceOlej rostlinný
- 250gramůMouka pohanková
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
338 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
7 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
1 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Nejprve si vyrobíme jogurtový sýr: cedník vyložíme dvěma vrstvami mušelínu nebo jemné gázy, položíme na mísu a vlijeme do něho kvalitní jogurt. Přikryjeme velkou pokličkou, nebo plastovým obalem a necháme přes noc v chladniče vykapat syrovátku. Druhý den opatrně přendáme do čisté mísy a zbylou syrovátku slijeme.
- 2Přidáme posekané čerstvé bylinky, špetku soli, špetku pepře, špetku muškátového květu a vše dobře promícháme. Dle chuti můžeme přidat i najemno nastrouhanou zeleninu.
- 3Sýr pak necháme zrát v neprodyšném obalu v chladničce po dobu jednoho týdne.
- 4Na lívanečky si nejprve připravíme kvásek v malé misce, ve které promícháme droždí, cukr, špetku soli a 4 lžíce teplého mléka. Necháme stát v teple 5 minut, až kvásek vzejde.
- 5Ve větší míse promícháme hladkou mouku s moukou pohankovou, solí a mletým pepřem, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek, zbývající mléko, těsto dobře promícháme. Z vaječného bílku ušleháme sníh, který do těsta nakonec zlehka vmícháme.
- 6Lívanečník (nebo teflonovou pánev) zlehka potřeme olejem a rozehřejeme na střední teplotu. Lžící vytváříme z těsta malé lívanečky, které smažíme po jedné straně 1 - 2 minuty. Když se na povrchu začnou tvořit bublinky, obrátíme je a osmažíme po druhé straně dozlatova. Po dobu smažení dalších ukládáme hotové lívanečky v teplé troubě, před každou další dávkou těsto lehce promícháme.
- 7Lívanečky servírujeme, teplé nebo studené, navršené jogurtovým sýrem. Povrch můžeme zdobit kousky zeleniny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.