Losos na skandinávský způsob
30 min.
Ingredience
- 2,25kilogramyLosos obecný
- 3kusyCitrony
- 150gramůCukr krupice
- 1lžíceOcet vinný
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2gramyPepř černý mletý
- 3lžíceHořčice dijonská
- 4lžíceSůl mořská
- 150mililitrůOlej slunečnicový
- 4lžíceKopr čerstvý
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
294 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
15 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
946 mg
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Směs na naložení lososa: Do misky smícháme 75 g cukru, 4 lžíce mořské soli, 4 lžíce nasekaného kopru, sůl, pepř.
- 2Z lososa připravíme 2 řezy, naložíme je do směsi, zabalíme do dvojité fólie, vložíme do velké nádoby, zatížíme a necháme 2 dny v ledničce. Každý den lososa obrátíme.
- 3Hořčičná omáčka s koprem: V míse rozšleháme 3 polévkové lžíce dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce cukru, ocet, žloutek, poté pomalu zašleháváme 150 ml slunečnicového oleje, až vznikne konzistence jako majonéza. Osolíme, opepříme, přidáme 2 lžíce nasekaného kopru.
- 4Lososa rozbalíme, rybu vyjmeme, osušíme a oddělíme od sebe řezy.
- 5Každý řez nakrájíme šikmo na plátky a maso odřezáváme od kůže. Plátky řežeme silnější než např. u uzeného lososa. Okraj každého obalíme v nasekaném kopru.
- 6Zdobíme snítkami kopru, kousky citronu a podáváme s hořčičnou omáčkou s koprem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.