Lúčenecký chléb s kváskem ze špaldové a žitné mouky
85 min.
Ingredience
- 400gramůMouka špaldová celozrnná
- 100gramůMouka žitná celozrnná
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaMed včelí
- 3,5gramyDroždí sušené
- 25gramůSlunečnice - semena
- 1lžíceSušený žitný kvásek
- 4,4decilitryVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
87 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
3 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
- 2Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů špaldové celozrnné a 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
- 3Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,4 decilitrem studené vody, přisypeme dalších 300 gramů celozrnné špaldové mouky, přidáme sušený žitný kvásek a kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
- 4Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
- 5V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Když nás pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta semínka slunečnice. Pokud pekárna není zvukovým signálem vybavena, přisypeme semínka přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení.
- 6Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout. Podávat můžeme i vlažný.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.