Makovka
115 min.
Ingredience
- 200mililitrůMléko polotučné
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 70gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaCitronová kůra
- 80gramůCukr krupice
- 30gramůDroždí
- 450gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na potření
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
469 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
14 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
3 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Plech vyložíme pečicím papírem.
- 2V misce utřeme rozdrobené droždí s trochou cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek.
- 3Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, zbylým cukrem, strouhanou citronovou kůrou. Rozpuštěným máslem, žloutkem a vykynutým kváskem. Mléka přidáme tolik, abychom vypracovali hladké, nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a na teple necháme kynout. Během kynutí těsto jednou promícháme.
- 4Z vykynutého těsta vyválíme válečky, z nich upleteme delší housky. Poté je smotáme do „klubíčka“, klademe na plech a necháme ještě alespoň 20 minut kynout.
- 5Před pečením makovky potřeme rozšlehaným vejcem a silně posypeme mákem. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme, až jsou makovky zlaté.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.