Makovník
70 min.
Ingredience
- 300gramůMouka polohrubá
- 1kusVejce slepičí
- 110lžicCukr moučkový
- 2gramyDroždí
- 100mililitrůMléko polotučné
- 1špetkaSůl
- 50gramůMáslo čerstvé
- Náplň
- 150gramůMák mletý
- 110gramůCukr moučkový
- 100mililitrůMléko polotučné
- Na potření
- 2lžíceOlej rostlinný
- 1kusVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2036 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
35 g
Sacharidy
425 g
Vláknina
10 g
Cukr
350 g
Postup přípravy
- 1Plech vyložíme pečicím papírem, troubu zahřejeme na 150 °C.
- 2Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, máslo rozehřejeme.
- 3V misce smícháme rozdrobené droždí s trochou cukru, mouky a mléka a necháme vzejít.
- 4Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, přidáme vzešlý kvásek, rozšlehané vejce, rozpuštěné vlažné máslo a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí.
- 5Těsto necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout na teple.
- 6V mezičase připravíme náplň. Dobře promícháme mletý mák s cukrem a mlékem.
- 7Vykynuté těsto rozválíme, potřeme olejem, potřeme náplní a zarolujeme. Roládu dáme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 – 30 minut.
- 8Vychladlé krájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.