Malé pomerančové dortíky s pomerančovou polevou
65 min.
Ingredience
- Na ozdobu
- 4lžíceCukrářské zdobení barevné
- Pomerančová poleva
- 1kusPomeranče
- 0,25lžičkaPotravinářská barva
- 150gramůCukr moučkový
- 0,5lžičkaLikér pomerančový
- Těsto
- 125gramůMouka polohrubá
- 1lžičkaKypřící prášek do pečiva
- 1lžičkaSoda jedlá
- 4lžíceKokos - mletý (Kopra)
- 200gramůCukr krupice
- 250gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 1kusPomeranče
- 0,5lžičkaLikér pomerančový
- 1kusVanilkový lusk
- 125gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3lžíceSmetana zakysaná 14%
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
202 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
11 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
1 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Troubu si předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Z omytých 2 kusů pomerančů vymačkáme šťávu.
- 2Těsto: do mísy prosijeme hladkou a polohrubou mouku v poměru 1:1. Přidáme kypřící prášek, jedlou sodou, strouhaný kokos a přimícháme cukr. Sypkou směs dobře promícháme. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a žloutky. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. Šleháme přibližně 1 minutu.
- 3Do druhé mísy dáme pomerančovou šťávu z jednoho pomeranče, pomerančový likér, zakysanou smetanu, z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme všechna zrníčka a vše rozšleháme. Postupně, za stálého šlehání přidáme pomerančovou směs do těsta s máslem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám vše spojí. Bílky vyšleháme zvlášť na tuhý sníh, ten nakonec zapracujeme do těsta. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
- 4Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
- 5Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené malé dortíky necháme vychladnout.
- 6Než nám dortíky vychladnou, připravíme si pomerančovou polevu: v míse si vyšleháme dohladka prosátý moučkový cukr s pomerančovou šťávou (vymačkanou z jednoho velkého pomeranče), pomerančovým likérem a oranžovou potravinářskou barvou. Vyšlahanou hladkou polevu si dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou. Vychladlé košíčky s dortíky dáme na mísu, ozdobíme polevou, cukrářskými perličkami a po zatuhnutí polevy je servírujeme. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.