Marmeláda s jahodami a mandlemi
34 min.
Ingredience
- 3kilogramyJahody zahradní
- 2,5kilogramyCukr želírovací
- 250gramůMandle
- 7gramůKyselina citrónová
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
607 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
7 g
Sacharidy
135 g
Vláknina
5 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Z jahod odstraníme stonky, opláchneme pod studenou vodou a větší jahody překrojíme. Dáme je do nízkého hrnce. Z želírovacího cukru odebereme 100 g a zbylým cukrem posypeme jahody v hrnci. Necháme je proležet celou noc.
- 2Jahody s cukrem promícháme, hrnec dáme na sporák. Na mírném ohni za občasného promíchání přivedeme k varu. Potom ještě vaříme 10-15 minut. Cukr 100 g smícháme spolu s kyselinou citrónovou a přimícháme do vařících se jahod. Dobře promícháme a pokračujeme ve vaření už jen asi 3 minuty, potom marmeládu stáhneme z ohně.
- 3Tenké plátky mandlí osmahneme na suché pánvi dozlatova a vmícháme je do husté a uvařené marmelády, kterou důkladně promícháme. Hotovou marmeládu ještě horkou naléváme do připravených sklenic, které zavíčkujeme a na 4 minuty obrátíme víčky dolu. Následovně je obrátíme, necháme vychladnout a odložíme na chladné a tmavé místo.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 16. 6. 2016
Marmeláda s jahodami a mandlemi
Jahodovou marmeládu s mandlemi jsem už kdysi dělala. Lupínky by byly asi lepší, ale měla jsem mandlové nudličky. Po opražení hezky zvýrazní svoji vůni. Jinak nevím, proč se mají jahody nechat proležet celou noc, když se pak vše vaří. Já proslazuji předem jen jahody na kompot. Na tomto receptu mi vadí, že není upřesněný který želírovací cukr koupit. Je jich více druhů a ten, který jsem koupila já -500 g, se používá na 1 kg ovoce a ve složení už má kyselinu citrónovou. Takže všem doporučuji se spíš držet návodu na obalu. Palec nahoru dávám jen za ty přidané mandličky, které marmeládu ozvláštní.