Máslové karamely

55 min.

Ingredience

      • 75mililitrůVoda pitná
      • 75mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
      • 200gramůCukr krupice
      • 40gramůMáslo čerstvé
      • 0,13lžičkaVinný kámen
      • 0,25lžičkaSůl
      • 1lžíceOlej rostlinný
      • 0,5lžičkaTresť vanilková
    Počet porcí:
    8

    Nutriční hodnoty v jedné porci

    Kalorie
    171 kcal
    Tuky
    8 g
    Sacharidy
    25 g
    Cukr
    24 g
    Vápník
    1 g
    Zobrazit vše

    Postup přípravy

    • 1
      Pokud nemáme vhodnou formu, můžeme tvarovat bonbony ručně.
    • 2
      Vezmeme dva pečicí plechy, položíme na ně silikonové podložky, nebo alobal, postříkaný olejem ve spreji.
    • 3
      Do rendlíku s těžkým dnem o objemu 1,8 litru vlijeme smetanu ke šlehání, vodu, přidáme cukr, sůl a vinný kámen. Smícháme a vaříme na středně silném ohni. Navlhčeným štětcem setřeme roztok ze stěn rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Když začne tekutina vřít, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Za občasného míchání vaříme, když se na teploměru ukáže teplota 115 °C, vmísíme do roztoku máslo. Vaříme dále, až dosáhneme teploty 138 °C, rendlík odstavíme a do směsi vmícháme vanilkovou příchuť.
    • 4
      Pokud používáme silikonovou formu, naneseme hmotu pomocí lžíce do prohlubní a necháme úplně ztuhnout. Po ztuhnutí je z formy vysypeme. Když pracujeme bez silikonové formy, naneseme hromádky hmoty na silikon, nebo na alobal na pečicím plechu. Pracujeme rychle a mezi hromádkami musíme nechat dostatek prostoru, protože hmota se rozteče. Necháme bonbony zcela ztuhnout a pak je opatrně od podložky oddělíme.
    • 5
      Z jedné dávky získáme přibližně 40 kusů karamel. Budeme-li je uchovávat v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, vydrží nám až dva týdny.

    Komentáře

    Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.