Máslové krajáčky
50 min.
Ingredience
- 600gramůMouka pšeničná hladká
- 40gramůDroždí
- 100gramůCukr krupice
- 6,5decilitrůMléko plnotučné
- 150gramůMáslo čerstvé
- 1kusCitrony
- 2špetkySůl
- 120gramůŠvestky sušené
- 50gramůHrozinky
- 50gramůMák mletý
- 1kusCukr vanilka
- 3lžíceCukr moučkový
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 4lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1368 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
56 g
Sacharidy
193 g
Vláknina
7 g
Cukr
52 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme 10 g cukru a zalijeme 1 dl vlahého mléka. Když nám vzejde kvásek, přidáme k mouce 3 žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, 1,5 dl vlahého mléka, nastrouhanou citronovou kůru z omytého citronu, zbytek krupicového cukru a sůl. Těsto dobře vypracujeme, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (asi 35–40 minut).
- 2Mezitím si omyjeme a osušíme vypeckované sušené švestky a velké hrozinky. Pokrájíme je na malé kousky, dáme do misky a promícháme s mletým mákem, vanilkovým a práškovým cukrem.
- 3Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, zlehka ho rozválíme na placku vysokou asi 3–4 cm a radýlkem ji nakrájíme na malé čtverečky přibližně 4x4 cm. Z každého vytvarujeme malý bochánek. Pokládáme je na plech vymazaný olejem. Necháme je znovu asi 10–15 minut vykynout a upečeme je v předehřáté troubě dozlatova. Pečeme přibližně 20–25 minut při 180 °C.
- 4Upečené krajáčky dáme do velké mísy, posypeme je připravenou směsí máku a švestek, hrozinek, zalijeme horkým mlékem (4 dl) a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.