Máslové mošničky s ořechovou náplní
150 min.
Ingredience
- 150gramůMáslo čerstvé
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaSůl
- 2lžíceCitronová šťáva
- 3lžíceVoda pitná
- Krém
- 110gramůCukr moučkový
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaVanilka mletá
- 60gramůOřechy vlašské
- 30gramůPiškoty dětské
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 0,25kusCitrony
- Na potření
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
448 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
31 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
1 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Máslo propereme ve studené vodě a proválíme. Moukou prosejeme na vál a rozdělíme na tři části. Do jednoho dáme utěrkou osušené máslo, rozsekáme jej a zpracujeme na bochánek. Rozválíme a na chladném místě necháme ztuhnout.
- 2Do zbylých dvou částí mouky dáme špetku soli, žloutek, citronovou šťávu a vlažnou vodu a vymícháme těsto. Rukou cca 15 minut propracujeme. Na teplém místě necháme cca 10 minut odpočinout.
- 3Těsto rozválíme na 2 díly, každý vyválíme na čtverec a smeteme mouku. Máslový bochánek rovněž rozválíme na čtverec. Položíme na těsto a druhou částí těsta zakryjeme. Rozválíme na tenký plát, po délce na čtyřikrát složíme, zabalíme nejprve do suché a pak do vlhké utěrky a na chladném místě, mezi dvěma talíři necháme cca 30 minut tuhnout.
- 4Poté znovu vyválíme, složíme a odložíme do studena na půl hodiny. Tento postup zopakujeme ještě dvakrát, počtvrté těsto rozválíme na plát, nakrájíme na obdélníčky, naplníme ořechovou náplní, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a vytvoříme mošničky.
- 5Rozložíme na plech opláchnutý studenou vodou, potřeme žloutkem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova.
- 6Na krém smícháme žloutky, cukr, vanilku a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme strouhané ořechy, rozdrobené piškoty a tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.