Máslové trubičky se šlehačkou

140 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
583 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
48 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
955 mg
Cukr
197 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Máslo propereme ve studené vodě a proválíme. Moukou prosejeme na vál a rozdělíme na tři části. Do jednoho dáme utěrkou osušené máslo, rozsekáme jej a zpracujeme na bochánek. Rozválíme a na chladném místě necháme ztuhnout.
  • 2
    Do zbylých dvou částí mouky dáme špetku soli, žloutek, citronovou šťávu a vlažnou vodu a vymícháme těsto. Rukou cca 15 minut propracujeme. Na teplém místě necháme cca 10 minut odpočinout.
  • 3
    Těsto rozválíme na 2 díly, každý vyválíme na čtverec a smeteme mouku. Máslový bochánek rovněž rozválíme na čtverec. Položíme na těsto a druhou částí těsta zakryjeme. Rozválíme na tenký plát, po délce načtyřikrát složíme, zabalíme nejprve do suché a pak do vlhké utěrky a na chladném místě, mezi dvěma talíři necháme cca 30 minut tuhnout.
  • 4
    Poté znovu vyválíme, složíme a odložíme do studena na půl hodiny. Tento postup zopakujeme ještě dvakrát, po čtvrté těsto rozválíme na obdélník, rozkrájíme rádýlkem na pruhy široké cca 3cm. Ty natáčíme na plechové trubičky, které jsme opláchli studenou vodou a urovnáme na plech. Potřeme žloutkem a upečeme v rozpálené troubě dozlatova.
  • 5
    Z hotových trubiček odstraníme formičky, necháme vychladnout, naplníme ušlehanou smetanou, posypeme vanilkovým cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.