Máslový závin s jablky
130 min.
Ingredience
- 125gramůMáslo čerstvé
- 125gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na potření a posypání
- 1kusVejce slepičí
- 20gramůCukr vanilka
- Těsto
- 125gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 50mililitrůVíno bílé
- 50mililitrůVoda pitná
- 500gramůJablka
- 30gramůCukr moučkový
- 1špetkaSkořice mletá
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
498 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
24 g
Sacharidy
61 g
Vláknina
3 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Z hladké mouky a másla vymícháme máslový bochníček a odložíme do chladu. Poté připravíme druhé těsto. Mouku vsypeme na vál, přidáme špetku soli, uděláme důlek, vlijeme do něj žloutek, bílé víno a vlažnou vodu a vypracujeme lehké těsto. Rozdělíme na 2 díly a každý vyválíme na menší čtverec. Máslový bochníček rozválíme na stejně velký čtverec. Položíme jej na jednu část těsta a zakryjeme druhou částí. Na pomoučeném vále vyválíme na tenký plát a těsto složíme po délce na čtyřikrát. Zabalíme do suché utěrky, poté do vlhké utěrky a v chladu necháme cca 30 minut tuhnout.
- 2Vychladlé těsto znovu rozválíme, složíme a opět uložíme na 30 minut do chladu. Takto postup zopakujeme ještě jednou, počtvrté těsto vyválíme na tenký obdélník, položíme na vodou opláchnutý plech a do středu poklademe na tenké plátky nakrájená, krátce podušená jablka. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí, konce přeložíme přes sebe, potřeme rozšlehaným vejcem a v horké troubě upečeme dozlatova.
- 3Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.