Mátové cupcakes
66 min.
Ingredience
- Máslovo-rumový krém
- 675gramůCukr moučka
- 300gramůMáslo čerstvé
- 1kusVanilkový lusk
- 3lžíceRum
- Mátové lístky na ozdobu
- 1hrstMáta
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 2špetkyZtužovač šlehačky
- 3lžíceCukr moučkový
- Mátové mléko do těsta i krému
- 70mililitrůMléko plnotučné
- 1lžíceMáta
- Těsto
- 250gramůCukr krupice
- 300gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceLimetková kůra
- 1,5lžíceLimetková šťáva
- 4kusyVejce slepičí
- 1kusVanilkový lusk
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaKypřící prášek do pečiva
- 0,5lžičkaSoda jedlá
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
286 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
22 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
330 mg
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Den předem si připravíme mátové lístky na ozdobu: z 1 vaječného bílku s 2 špetkami ztužovače na šlehačku si vyšleháme sníh. Mátové lístky omyjeme, osušíme, potřeme je pomocí malého štětce sněhem a opatrně je obalíme v prosátém moučkovém cukru. Rozložíme je na pečící papír a necháme je do druhého dne zashnout.
- 2Do kastrólku si nalijeme 70ml mléka a dáme ho vařit. Vložíme do něj omyté lístky máty. Mléko pomalu vaříme asi 1 minutu. Mléko odstavíme z plotny, kastrólek zakryjeme a necháme mléko zcela vychladnout. Poté ho scedíme do čisté sklenice a uzavřeme.
- 3Troubu si předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyté limetky osušíme, nastrouháme z nich jemně kůru a vymačkáme ze všech šťávu.
- 4Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, všechnu limetkovou kůru, 1.5 lžíce limetkové šťávy a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
- 5Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka. Za stálého šlehání přidáme vanilku s 3 lžícemi mátového mléka a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Těstem naplníme košíčky do 2/3.
- 6Připravíme si máslovo-rumový krém: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo, z vanilkového lusku vyškrabaná semínka, 2 lžíce mátového mléka a 3 lžíce rumu. Ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty do doby, až se vše krásně spojí. Pak postupně, v několika dávkách, budeme přidávat moučkový cukr. (Cukr se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému.) Krém by měl být hladký a nadýchaný.
- 7Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
- 8Krém vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou. Košíčky ozdobíme krémem a do krému zapíchneme mátové lístky. Košíčky dáme na mísu a servírujeme. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.