Mazanec
80 min.
Ingredience
- 150mililitrůMléko polotučné
- 100mililitrůVoda pitná
- 70gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusCukr vanilka
- 2lžičkyCitronová šťáva
- 1lžičkaCitronová kůra
- 4lžíceCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 35gramůDroždí
- 580gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na posypání
- 50gramůMandle plátky
- 2lžíceCukr moučka
- Na potření
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
600 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
19 g
Sacharidy
88 g
Vláknina
3 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 200 °C.
- 2Několik lžic vlažného mléka, lžíce cukru a droždí utřeme kašičku, kterou necháme na teple vykynout.
- 3Do mísy prosijeme mouku, přidáme vanilkový cukr, rozšlehané žloutky ve zbylém mléce s vodou, sůl, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a šťávu, a na závěr vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme rozinky. Těsto necháme alespoň hodinu na teple kynout.
- 4Vykynuté těsto vále ještě vypracujeme, vytvoříme dva mazance a na plechu necháme ještě asi 45 minut kynout.
- 5Poté mazance potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
- 6V předehřáté troubě cca 5 – 8 minut pečeme na 200 °C, poté teplotu snížíme na 170 °C a dopečeme. Aby se mazance svrchu nepřipalovaly, přikryjeme je pečicím papírem.
- 7Upečené mazance necháme vychladnout a sypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.