Mazanec

80 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
600 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
19 g
Sacharidy
88 g
Vláknina
3 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 200 °C.
  • 2
    Několik lžic vlažného mléka, lžíce cukru a droždí utřeme kašičku, kterou necháme na teple vykynout.
  • 3
    Do mísy prosijeme mouku, přidáme vanilkový cukr, rozšlehané žloutky ve zbylém mléce s vodou, sůl, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a šťávu, a na závěr vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme rozinky. Těsto necháme alespoň hodinu na teple kynout.
  • 4
    Vykynuté těsto vále ještě vypracujeme, vytvoříme dva mazance a na plechu necháme ještě asi 45 minut kynout.
  • 5
    Poté mazance potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
  • 6
    V předehřáté troubě cca 5 – 8 minut pečeme na 200 °C, poté teplotu snížíme na 170 °C a dopečeme. Aby se mazance svrchu nepřipalovaly, přikryjeme je pečicím papírem.
  • 7
    Upečené mazance necháme vychladnout a sypeme moučkovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.