Medová pletýnka
195 min.
Ingredience
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaMléko plnotučné
- 2lžíceTuk rostlinný
- 420gramůMouka polohrubá
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceDroždí sušené
- 1lžičkaMed včelí
- 250mililitrůVoda pitná
- 55gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
538 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
19 g
Sacharidy
80 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Připravíme plech, který vymažeme tukem.
- 2Nejprve uděláme kvásek z vlažné vody, droždí, medu, 100 g mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme změklé máslo se solí, rozšlehané vejce, mouku, kvásek a řádně prohněteme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl.
- 3Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a vyválíme tři válečky, z nich upleteme cop. Aby se nám nerozpletl, vložíme konce pod upletené těsto. Necháme ještě dokynout asi třicet minut. Vykynutý cop potřeme žloutkem rozšlehaným s lžičkou mléka a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 45 až 50 minut, až má zlatavou barvu. Hotový chleba necháme na sítu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.