Medové hrušky se zázvorem - džem
50 min.
Ingredience
- 1kilogramHrušky
- 60mililitrůVoda pitná
- 300gramůCukr krystal
- 1kusSkořice celá
- 4kusyHřebíček
- 25gramůZázvor celý
- 110gramůMed včelí
- 0,5lžíceCitrónová šťáva
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
255 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
7 g
Cukr
58 g
Postup přípravy
- 1Hrušky, které jsou zralé, ale polotvrdé, omyjeme, osušíme, rozkrájíme a vykrojíme jadřince. Pak je oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, které dáme do kastrólu. Pokapeme je citrónovou šťávou, přilijeme 50-60ml vody a pomalu, při mírné teplotě je přivedeme k varu.
- 2Mezitím si oloupeme čerstvý zázvor, který nakrájíme na tenké nudličky. Když se hrušky pomalu vaří pod poklicí asi 10 minut (občas je promícháme), posypeme je cukrem a přidáme celou skořici a hřebíček. Jakmile se cukr rozpustí, přimícháme zázvor a med. Když se hrušky pomalu vaří, musíme dát pozor, aby se úplně voda (šťáva) neodpařila, cukr by začal karamelizovat a to by nebylo dobré. V tom případě by jsme museli dolít trošku vody. Podle zralosti a druhu hrušek musíme vystihnout, kdy jsou hrušky měkké, až průsvitné a kdy začne džem na studeném talířku tuhnout (to si vyzkoušíme). Přibližně je vaříme 20-30 minut.
- 3Poté horký džem dáme do menších, čistých a suchých zavařovacích sklenic. Uzavřeme je víčkem, sklenice překlopíme na 2-3 minuty dnem vzhůru, pak je otočíme zpět a před odložením na chladné a tmavé místo je necháme pod utěrkou vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.