Meruňkovo- rumový dezert
65 min.
Ingredience
- Čokoládová poleva
- 250gramůČokoláda na vaření
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Na koláč
- 250gramůDžem meruňkový
- 150gramůOřechy vlašské
- 100mililitrůRum
- 3lžíceKokos - mletý (Kopra)
- 1,38kilogramyMeruňky kompot
- 1gramCukr moučkový
- Šľehačka
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- Těsto
- 60gramůMouka hrubá pšeničná Babiččina volba
- 2lžíceKakao - prášek
- 1kusKypřící prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 220gramůMáslo čerstvé
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
25Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
296 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
23 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Troubu si předehřejeme na 200°C. Menší plech vyložíme pečícím papírem.
- 2Do mísy nasypeme hrubou mouku, promícháme ji s 1 špetkou soli, s 2 lžícemi kakaa a kypřícím práškem do pečiva. Pak do mouky nakrájíme 220g másla a přidáme 6 čerstvých žloutků. Směs promícháme a pomocí rukou na vále vypracujeme hladké těsto.
- 3Těsto vyválíme na placku, položíme ji opatrně na plech a dáme péct do středu trouby. Těsto pečeme dozlatova přibližně 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
- 4Kompotované meruňky scedíme, šťávu zachytíme, meruňky necháme odkapat. Vychladlý korpus potřeme meruňkovým džemem, poloviny meruňěk poklademe tak, že až dezert budeme krájet na porce, každá porce by měla mít polovinu meruňky.
- 5V misce promícháme moučkový cukr s nastrouhanými vlašskými ořechy a strouhaným kokosem. Touto směsí posypeme celou plochu koláče a pokapeme ho rumem.
- 6Připravíme čokoládovou polevu: rendlík posadíme do kastrólu s vroucí vodou, nalámeme do něj čokoládu na vaření a ještě než se úplně roztaví, přilijeme k ní za stálého míchání ohřátou smetanu. Mícháme tak dlouho, až se nám čokoláda se smetanou spojí do hladké polevy. Připravený korpus s meruňkami polijeme polevou, uhladíme ji a necháme úplně v chladničce zatuhnout.
- 7Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem na tuhou šlehačku.
- 8Dezert před podáváním nakrájíme na kostky, které ozdobíme šlehačkou. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.