Meruňkový koláč bez vajíček pro celiatiky
100 min.

Ingredience
- Koláč
- 8lžičekCukr krystal
- 3gramySůl
- 100mililitrůOlej stolní
- 20gramůDroždí sušené
- 2gramyMouka bezlepková
- 1kilogramMeruňky
- 250mililitrůMléko polotučné
- 0,5lžičkaXantanová guma
- Žmolenka
- 70gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka bezlepková
- 20gramůCukr vanilka
- 2lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
500 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
34 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
5 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Koláč: Vlažné mléko promícháme s droždím a cukrem a necháme na teplém místě vzkypět. Než kvásek vzejde, odstopkujeme a opláchneme meruňky, které necháme na sítku okapat a potom je pokrájíme. Vzešlý kvásek ochutíme solí, zředíme olejem a postupně přisypáváme mouku, do kreré jsme prosáli xantanovou gumu a elektrickým hnětačem zpracujeme suroviny do hladkého těsta.
- 2Těsto rozetřeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Na těsto rozložíme pokrájené meruňky, koláč posypeme žmolenkou a necháme 30 minut kynout. Po této době koláč pečeme v troubě, předehřáté na 180°C, do té doby, než okraje koláče zhnědnou a po zapíchnutí špejle zůstane špejle čistá, bez zbytků těsta.
- 3Koláč servírujeme vychladlý, nakrájený na kostky nebo obdélníky.
- 4Žmolenka: Máslo s cukrem, který jsme prosáli s cukrem vanilkovým, mneme rukama tak dlouho, dokud nevzniknou hrudky. Žmolenkou posypeme koláč.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.