Meruňkový koláč bez vajíček pro celiatiky

100 min.
Česká republika

Ingredience

  • Koláč
    • 8lžičekCukr krystal
    • 3gramySůl
    • 100mililitrůOlej stolní
    • 20gramůDroždí sušené
    • 2gramyMouka bezlepková
    • 1kilogramMeruňky
    • 250mililitrůMléko polotučné
    • 0,5lžičkaXantanová guma
  • Žmolenka
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
500 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
34 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
5 g
Cukr
34 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Koláč: Vlažné mléko promícháme s droždím a cukrem a necháme na teplém místě vzkypět. Než kvásek vzejde, odstopkujeme a opláchneme meruňky, které necháme na sítku okapat a potom je pokrájíme. Vzešlý kvásek ochutíme solí, zředíme olejem a postupně přisypáváme mouku, do kreré jsme prosáli xantanovou gumu a elektrickým hnětačem zpracujeme suroviny do hladkého těsta.
  • 2
    Těsto rozetřeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Na těsto rozložíme pokrájené meruňky, koláč posypeme žmolenkou a necháme 30 minut kynout. Po této době koláč pečeme v troubě, předehřáté na 180°C, do té doby, než okraje koláče zhnědnou a po zapíchnutí špejle zůstane špejle čistá, bez zbytků těsta.
  • 3
    Koláč servírujeme vychladlý, nakrájený na kostky nebo obdélníky.
  • 4
    Žmolenka: Máslo s cukrem, který jsme prosáli s cukrem vanilkovým, mneme rukama tak dlouho, dokud nevzniknou hrudky. Žmolenkou posypeme koláč.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.