Meruňkový táč bezlepkový
80 min.
Ingredience
- Drobenka cukrová
- 60gramůCukr moučkový
- 30gramůMáslo čerstvé
- 280gramůMouka bezlepková Mantler
- 20gramůCukr vanilka
- 1kusVaječný bílek slepičí
- Těsto
- 200mililitrůMléko polotučné
- 100mililitrůOlej stolní
- 1lžíceŠťáva citrónová
- 40gramůCukr krystal
- 280gramůMouka bezlepková Mantler
- 2gramySůl
- 20gramůDroždí sušené
- 300mililitrůKompot meruňkový
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
835 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
32 g
Sacharidy
124 g
Vláknina
6 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Nejprve přelijeme meruňkový kompot do síta, ovoce necháme okapat, poté připravíme cukrovou drobenku, kterou před pečením též rovnoměrně posypeme, nakonec připravíme těsto.
- 2Cukrová drobenka: na 30 g másla nasypeme 60 g moučkového cukru, 60 g bezlepkové mouky, 20 g vanilkového cukru a jeden vaječný bílek. Směs hněteme rukama tak dlouho, až se v drobence objeví hrudky o velikosti 0,5cm.
- 3Těsto: nejprve připravíme kvásek - v hrnku mléka rozmícháme 40 g krystalového cukru a jeden balíček droždí. Mléko s cukrem a droždím důkladně promícháme, necháme na teplém místě vzkypět. Mezitím odvážíme mouku, do které přidáme špetku soli, 100 ml oleje, dva žloutky a lžíci citrónové šťávy, nakonec vzkypělý kvásek. Suroviny důkladně prohněteme, až získáme hladké těsto. Hotové těsto rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem. Na těsto rozložíme okapané meruňky a na ovoce rozsypeme rovnoměrně, po celé ploše těsta, připravenou cukrovou drobenku. Připravený táč necháme na plechu vykynout, poté ho upečeme do zlatova v troubě, vyhřáté na 180°C. Koláč podáváme vychladlý, rozkrájený na obdélníky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.