Moravské koláče
55 min.
Ingredience
- Náplň
- 500gramůTvaroh měkký
- 50gramůCukr moučkový
- 1kusVejce slepičí
- 1hrstRozinky tmavé
- Na potření před pečením
- Těsto
- 20gramůDroždí sušené
- 50gramůCukr krystal
- 1kusVejce slepičí
- 2gramySůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 30mililitrůOlej stolní
- 100gramůMouka bezlepková Jizerka
- 200mililitrůMléko polotučné
- Žmolenka
- 60gramůMáslo čerstvé
- 50gramůCukr krupice
- 60gramůMáslo nízkokalorické
- 100gramůMouka bezlepková Jizerka
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
363 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
19 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
538 mg
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Těsto: ve vlažném mléce rozmícháme droždí s cukrem, necháme vykynout. Do vzešlého kvásku vmícháme celá vejce, špetku soli, máslo, olej a po částech vmícháváme bezlepkvou mouku. Pro důkladnější vymíchání těsta můžeme použít elektrický hnětač. Těsto by mělo být tak husté, aby se z něj daly tvarovat placičky.
- 2Z hotového těsta lžící vykrajujeme kousky, z nichž tvoříme placičky na pomoučeném válu. Placičky naplníme tvarohovou náplní a jejich okraje spojíme tak, aby byly uzavřené. Takto připravené koláčky rovnáme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem. Koláčky potřeme celým rozšlehaným vejcem, na ně rozdělíme připavenou žmolenku. Poté je necháme v teple asi 30 minut kynout, následně pečeme v troubě (vyhřáté na 180°C) po dobu asi 30 minut. Hotové koláčky servírujeme vychladlé - jako svačinu nebo jako pohoštění.
- 3Náplň: rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Měkký tvaroh vymícháme s cukrem a žloutkem do hladka, nakonec do náplně přimícháme okapané rozinky.
- 4Žmolenka: bezlepkovou mouku mneme rukama s cukrem, máslem a vejcem tak dlouho, dokud se z hmoty netvoří hrudky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.