Mražený krém s oříšky
50 min.
Ingredience
- 1kusVanilkový lusk
- 375gramůCukr krupice
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 250mililitrůZakysaná smetana
- 125gramůOřechy lískové
- 30mililitrůOlej stolní
- 500mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
953 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
53 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
3 g
Cukr
95 g
Postup přípravy
- 1Mléko svaříme se 100 g cukru a rozřízlým vanilkovým luskem. Odstavíme a necháme přiklopené louhovat 10 minut.
- 2Žloutky ušleháme se 110 g cukru do bílé pěny.
- 3Z mléka vyjmeme vanilku a opět uvedeme k varu. Pár lžic horkého mléka vmícháme ke žloutkům, promícháme a poté vlijeme celý zbytek mléka.
- 4Směs ohříváme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
- 5Odstavíme z plotny a postupně vmícháme zakysanou smetanu. Hrnec s krémem dáme do studené vodní lázně.
- 6Oříšky opražíme v troubě při 180 °C a zbavíme je slupek.
- 7Ze zbytku cukru a trošky vody uvaříme tmavý karamel.
- 8Oříšky rozložíme na mramorovou desku pomazanou olejem a zalijeme karamelem. Necháme vystydnout, poté rozdrolíme na menší kousky.
- 9Kousky smícháme s vystydlým krémem, přelijeme do formy a dáme do mrazáku ztuhnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.