Mrkvový dort s citrónovou polevou
85 min.
Ingredience
- 450gramůMrkev kořen
- 120gramůOřechy vlašské
- 4kusyVejce slepičí
- 300gramůCukr třtinový
- 220gramůTuk Hera jedlý
- 2lžičkyKypřící prášek do pečiva
- 2lžičkySoda jedlá
- 1špetkaSůl
- 2lžičkySkořice mletá
- 2lžičkyTresť vanilková
- Citrónová poleva
- 3lžíceVoda pitná
- 3lžíceCitrónová šťáva
- 300gramůCukr moučka
- Na vytření a vysypání těsta
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- 1,5lžíceMouka polohrubá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
543 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
38 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
3 g
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Omytou a oškrabanou mrkev jemně nastrouháme. Přidáme k ní pokrájené vlašské ořechy a směs v míse promícháme. Troubu si předehřejeme na 175°C.
- 2V jedné míse vyšleháme čerstvá vejce s třtinovým cukrem, rozehřátou vychladlou Herou a vanilkovým extraktem - do pěny. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Do mouky ještě přimícháme mletou skořici. Takto připravenou mouku postupně zapracujeme do vaječné pěny, nakonec zamícháme do těsta mrkev s ořechy.
- 3Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Formu naplníme těstem, dáme ji do trouby a těsto pečeme přibližně 55-60 minut. Když dort propíchneme párátkem a na něm neulpí těsto - je upečené. Vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.
- 4Připravíme si báječnou citrónovou polevu: v misce smícháme 3 lžíce vody s 3 lžícemi citrónové šťávy. Postupně metličkou do citrónové vody budeme zašlehávat prosátý práškový cukr, až poleva získá hladkou hustější konzistenci. Polevou natřeme povrch vychladlého dortu, když zatuhne, nakrájíme z dortu porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.