Muffiny s čedarem a bazalkou
50 min.
Ingredience
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1lžičkaSoda jedlá
- 1špetkaSůl
- 70gramůSýr Čedar
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50mililitrůMléko polotučné
- 1lžičkaBazalka
- 1lžíceCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
196 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
12 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
535 mg
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Hladkou mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem a sodou do mísy. Část bílé mouky můžeme nahradit i celozrnnou moukou. Oproti obyčejné „bílé“ mouce se celozrnná mouka liší nejen barvou, ale také tím, že je mnohem zdravější. Díky tomu, že se v celozrnné mouce zpracovávají zrna i se slupkou, je tato mouka obohacena o velké množství vlákniny, železa, vitamíny B1 a B2, zinek a železo. Pro začátek bude stačit když nahradíme jen jednu čtvrtinu bílé mouky. Jak budeme s celozrnnou moukou více pracovat, získáme s ní více zkušeností a můžeme nahrazovat i ve větších poměrech. Základní pravidlo zní, že celozrnná mouka potřebuje více tekutiny, proto přidáme více mléka.
- 2Čedar nastrouháme nahrubo a přidáme ho do mouky.
- 3Bazalku nasekáme najemno a spolu se špetkou soli ji také přidáme do moučné směsi. Získali jsme tak sypké suroviny zvlášť.
- 4Nyní se vrhneme na tekuté suroviny: Máslo rozpustíme a vmícháme do něj cukr. Mícháme, dokud máslo nevychladne a cukr se nerozpustí. Pak do této směsi vyklepneme vejce a přidáme mléko. Šleháme do pěny.
- 5Teď můžeme vše spojit do jedné hmoty. Vznikne nám poněkud husté těsto – ale to nevadí, tak to má být. Pokud se nám zdá těsto až příliš husté (viz obrázek – takhle má těsto vypadat), můžeme je zředit mlékem.
- 6Teď už plníme nejlépe silikonové formy na muffiny do dvou třetin výšky. Rozpuštěný sýr se totiž lepí, tak by se nám nemuselo podařit muffiny vyklopit vcelku.
- 7Po 20 minutách pečení na 200 °C budou mít muffiny krásnou čepičku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.