Nejlepší borůvkový koláč

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
539 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
24 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
8 g
Cukr
48 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Plechy s vyšším okrajem vymažeme rozpuštěným máslem.
  • 2
    Přebrané borůvky opláchneme a necháme okapat.
  • 3
    V misce rozetřeme droždí se lžící cukru, poté přimícháme dvě lžíce vlahého mléka a lžíci mouky. Pod utěrkou necháme droždí vzejít.
  • 4
    V mléce rozpustíme máslo a přidáme rozšlehané žloutky. Do mísy prosejeme mouku smíchanou se špetkou soli, do středu vlijeme mléko s máslem a žloutky, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto promícháme a necháme kynout dalších 30 minut.
  • 5
    Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme do velikosti plechu, položíme těsto na plech, těsto vytáhneme i na okraje. Na těsto rovnoměrně rozvrstvíme borůvky a necháme ještě 20 minut kynout.
  • 6
    Troubu předehřejeme na 170 °C.
  • 7
    V míse připravíme drobenku rozmělněním másla spolu s cukrem, rumem a moukou.
  • 8
    Koláče pečeme na 170 °C zhruba 12 – 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme dozlatova.
  • 9
    Upečené koláče necháme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.