Nejlepší borůvkový koláč
60 min.
Ingredience
- 100gramůMouka polohrubá
- 80gramůCukr krupice
- 80gramůMáslo čerstvé
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 40gramůDroždí
- 1špetkaSůl
- 250mililitrůMléko polotučné
- 3litryBorůvky
- Na drobenku
- 100gramůMouka polohrubá
- 80gramůMáslo čerstvé
- 80gramůCukr krupice
- 1lžičkaRum
- Na plechy
- 80gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceMouka pšeničná hrubá
- Na posypání
- 2lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
539 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
24 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
8 g
Cukr
48 g
Postup přípravy
- 1Plechy s vyšším okrajem vymažeme rozpuštěným máslem.
- 2Přebrané borůvky opláchneme a necháme okapat.
- 3V misce rozetřeme droždí se lžící cukru, poté přimícháme dvě lžíce vlahého mléka a lžíci mouky. Pod utěrkou necháme droždí vzejít.
- 4V mléce rozpustíme máslo a přidáme rozšlehané žloutky. Do mísy prosejeme mouku smíchanou se špetkou soli, do středu vlijeme mléko s máslem a žloutky, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto promícháme a necháme kynout dalších 30 minut.
- 5Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme do velikosti plechu, položíme těsto na plech, těsto vytáhneme i na okraje. Na těsto rovnoměrně rozvrstvíme borůvky a necháme ještě 20 minut kynout.
- 6Troubu předehřejeme na 170 °C.
- 7V míse připravíme drobenku rozmělněním másla spolu s cukrem, rumem a moukou.
- 8Koláče pečeme na 170 °C zhruba 12 – 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme dozlatova.
- 9Upečené koláče necháme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.