Nejlepší čokoládový dort
65 min.
Ingredience
- na korpus
- 400gramůCukr krupice
- 60gramůKakao - prášek
- 1,5lžičkySoda jedlá
- 0,25lžičkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
- 240mililitrůMléko - podmáslí
- 80gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceTresť vanilková
- 2lžičkyKáva instantní
- 240mililitrůVoda pitná
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na krém
- 80gramůMáslo čerstvé
- 60gramůKakao - prášek
- 1lžičkaTresť vanilková
- 6lžicSmetana 33% (šlehačka)
- 480gramůCukr moučkový
- Na plech
- 80gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
816 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
30 g
Sacharidy
138 g
Vláknina
6 g
Cukr
108 g
Postup přípravy
- 1Dvě dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem, vymažeme rozpuštěným máslem, vysypeme moukou.
- 2V kuchyňském robotu smícháme mouku, sůl, sodu, cukr, kakao. Přimícháme rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo, vanilkovou tresť a podmáslí. Šleháme dohladka. Poté přelijeme do mísy a zlehka vmícháme horkou, čerstvě uvařenou instatní kávu. Těsto dost zřídne.
- 3Hotové těsto rozdělíme do dvou forem, povrch uhladíme a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme zhruba 35 minut. Zda jsou korpusy upečené, poznáme tak, že vpíchneme do těsta špejli a pokud se na ni těsto nelepí, jsou korpusy upečené.
- 4Upečené corpusy necháme asi 15 minut zchladnout, poté je vyklopíme z forem a necháme zcela vychladnout.
- 5V mezičase v mixeru ušleháme změklé máslo s kakaem dohladka, poté přilijeme vanilkovou tresť a přisypeme cukr. Po lžících zašleháváme smetanu, až získáme krémovitou konzistenci.
- 6Korpusy podélně rozřízneme, potřeme krémem, opět spojíme a celé korpusy potřeme krémem. Před podáváním necháme dorty vychladit.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.