Nejlepší dukátové buchtičky
120 min.
Ingredience
- Na šodo
- 8kusůVaječný žloutek slepičí
- 100gramůCukr krupice
- 10gramůCukr vanilka
- 500mililitrůVíno bílé
- Na těsto
- 130gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr krupice
- 25gramůDroždí
- 10gramůCitronová kůra
- 750mililitrůMléko polotučné
- 3kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 600gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na vymazání a potírání
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1119 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
53 g
Sacharidy
119 g
Vláknina
3 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem.
- 2V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, lžící vlažného mléka a vmícháme lžíci mouky. Necháme droždí vzejít.
- 3Do mísy prosejeme mouku (hrst si necháme na vál), cukr, strouhanou citronovou kůru, sůl, mléko s rozšlehanými vejci, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme těsto asi 60 minut kynout.
- 4Z vykynutého těsta uválíme úzké válečky, krájíme z nich malé dílky, které krájíme na malé kousky. Klademe je těsně vedle sebe do pekáče, po všech stranách pečlivě potíráme rozpuštěným máslem. Buchtičky necháme v pekáči vykynout. Před pečením ještě potřeme celý povrch máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
- 5V mezičase připravíme šodó. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, zašleháme víno a ve vodní lázni za stálého šlehání necháme zhoustnout, ale nevaříme. Do hotového šodó vmícháme vanilkový cukr.
- 6Buchtičky rozdělujeme na porce a na talíři přeléváme šodó.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.