Nektarinkový koláč s drobenkou
55 min.
Ingredience
- drobenka
- 3lžíceCukr krystal
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaSoda jedlá
- 1kusCukr vanilka
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 1lžíceCitronová kůra
- 100gramůJogurt bílý smetanový
- 50gramůMáslo čerstvé
- těsto
- 1,3kilogramyNektarinka
- 50gramůHrozinky
- 350gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 1lžičkaSoda jedlá
- 100gramůMouka polohrubá
- 100gramůMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
470 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
7 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
4 g
Cukr
65 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme nektarinky, rozkrojíme je, odstraníme pecky a nakrájíme je na silnější plátky. Omyjeme zlaté hrozinky a necháme okapat.
- 2Připravíme těsto na koláč: do velké mísy dáme 350 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, 1 lžičku citronové šťávy, 0.5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky a 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme nektarinky s hrozinkami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy přibližně o průměru 22-24 cm.
- 3Připravíme si drobenku: do druhé misky dáme 3 lžíce cukru krystalu, 1 špetku soli, 1 lžičku jedlé sody, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, 1 lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči.
- 4Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C dozlatova přibližně 25 minut.
- 5Koláč podáváme teplý i studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.