Německá štóla
85 min.
Ingredience
- 300gramůRozinky tmavé
- 100mililitrůRum
- 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 7gramůDroždí sušené
- 60gramůCukr krupice
- 100mililitrůMléko polotučné
- 1špetkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
- 175gramůMáslo čerstvé
- 200gramůKandovaná citronová kůra
- 100gramůMandle mleté
- 2lžíceCukr moučkový
- 0,5lžičkaTresť vanilková
- 0,5lžičkaKoření perníkové
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
706 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
28 g
Sacharidy
95 g
Vláknina
3 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Rozinky předem namočíme do rumu.
- 2Do mísy vsypeme mouku, vyhloubíme důlek, vsypeme droždí a lžičku cukru. Zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát - droždí zpění. Potom přidáme zbylý cukr, vanilkovou tresť, sůl, koření, vejce a máslo. Vařečkou nebo hnětačem zpracováváme 5 minut dohladka. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a zapracujeme do něj kandovanou kůru, rozinky a mleté mandle. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
- 3Vykynuté těsto rozválíme na obdélník asi 30x25cm. Z jedné delší strany přeložíme ke středu, potom přeložíme z druhé strany přes první překlad a zlehka podélně přimáčkneme, aby vznikl tvar štóly.
- 4Štólu položíme na plech a necháme znovu kynout, až zdvojnásobí objem.
- 5Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Po upečení a vychladnutí štólu silně poprášíme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.