Německá štóla

85 min.
Německo

Ingredience

    • 300gramůRozinky tmavé
    • 100mililitrůRum
    • 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 7gramůDroždí sušené
    • 60gramůCukr krupice
    • 100mililitrůMléko polotučné
    • 1špetkaSůl
    • 2kusyVejce slepičí
    • 175gramůMáslo čerstvé
    • 200gramůKandovaná citronová kůra
    • 100gramůMandle mleté
    • 2lžíceCukr moučkový
    • 0,5lžičkaTresť vanilková
    • 0,5lžičkaKoření perníkové
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
706 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
28 g
Sacharidy
95 g
Vláknina
3 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rozinky předem namočíme do rumu.
  • 2
    Do mísy vsypeme mouku, vyhloubíme důlek, vsypeme droždí a lžičku cukru. Zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát - droždí zpění. Potom přidáme zbylý cukr, vanilkovou tresť, sůl, koření, vejce a máslo. Vařečkou nebo hnětačem zpracováváme 5 minut dohladka. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a zapracujeme do něj kandovanou kůru, rozinky a mleté mandle. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
  • 3
    Vykynuté těsto rozválíme na obdélník asi 30x25cm. Z jedné delší strany přeložíme ke středu, potom přeložíme z druhé strany přes první překlad a zlehka podélně přimáčkneme, aby vznikl tvar štóly.
  • 4
    Štólu položíme na plech a necháme znovu kynout, až zdvojnásobí objem.
  • 5
    Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Po upečení a vychladnutí štólu silně poprášíme moučkovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.