Německý žitný chléb

120 min.
Německo

Ingredience

    • 2lžičkyDroždí
    • 400mililitrůVoda pitná
    • 350gramůMouka žitná bílá
    • 150gramůMouka pšeničná hladká
    • 1lžičkaSůl
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
297 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
1 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
4 g
Vápník
18 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme kvásek. Lžičku droždí nasypeme do mísy a zalijeme 50ml vlažné vody a 40ml vlažného mléka. Necháme pět minut rozpouštět a pak přidáme 50g pšeničné mouky. Pořádně zamícháme a dáme na 12 hodin kvasit na teplé místo. Kvásek by měl po půl dni nakysle vonět.
  • 2
    Příprava těsta: Droždí nasypeme do 250ml vlažné vody a necháme pět minut rozpouštět. Přidáme obě zbylé mouky, kvásek, sůl a zalijeme 350ml vody. Pořádně zamícháme a opět půl dne necháme těsto pracovat na teplém místě pod utěrkou.
  • 3
    Těsto vyklopíme na pomoučený stůl a minimálně pět minut hněteme. Potom vytvarujeme velký kulatý bochník chleba, přeneseme na plech a necháme ještě 1 hodinu kynout.
  • 4
    Pak už jen stačí dát do trouby a hodinu a půl péct při teplotě 200 stupňů.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.