Německý žitný chléb
120 min.
Ingredience
- 2lžičkyDroždí
- 400mililitrůVoda pitná
- 350gramůMouka žitná bílá
- 150gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
297 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
1 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
4 g
Vápník
18 mg
Postup přípravy
- 1Připravíme kvásek. Lžičku droždí nasypeme do mísy a zalijeme 50ml vlažné vody a 40ml vlažného mléka. Necháme pět minut rozpouštět a pak přidáme 50g pšeničné mouky. Pořádně zamícháme a dáme na 12 hodin kvasit na teplé místo. Kvásek by měl po půl dni nakysle vonět.
- 2Příprava těsta: Droždí nasypeme do 250ml vlažné vody a necháme pět minut rozpouštět. Přidáme obě zbylé mouky, kvásek, sůl a zalijeme 350ml vody. Pořádně zamícháme a opět půl dne necháme těsto pracovat na teplém místě pod utěrkou.
- 3Těsto vyklopíme na pomoučený stůl a minimálně pět minut hněteme. Potom vytvarujeme velký kulatý bochník chleba, přeneseme na plech a necháme ještě 1 hodinu kynout.
- 4Pak už jen stačí dát do trouby a hodinu a půl péct při teplotě 200 stupňů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.