Nepečený dezert z piškotů s ořechy
45 min.
Ingredience
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 400gramůPiškoty dětské kulaté
- 100gramůOřechy vlašské
- 2lžíceRum
- 120gramůCukr moučkový
- 125gramůMáslo čerstvé
- 500mililitrůMléko plnotučné
- 1kusVanilkový lusk
- 15mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceVišně kandované
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
722 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
39 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
2 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu celou vyložíme potravinářskou fólií (může přesahovat přes okraj formy). Na dno formy poklademe piškoty obloučkem nahoru a pokapeme je rumem.
- 2180g kulatých dětských piškotů v sáčku rozdrtíme válečkem. Vlašské ořechy rozmixujeme téměř na kaši. Obě směsi dáme do mísy. Čerstvé žloutky vyšleháme s cukrem a máslem do pěny, poté pěnu důkladně promícháme s ořechy a piškoty.
- 3Do vyššího kastrůlku nalijeme mléko. Vanilkový lusk ostrým nožem rozpůlíme, zrníčka ostrým nožem vyškrabeme do mléka a přidáme i lusk. Mléko přivedeme k varu, pomalu ho vaříme jen 5 minut, pak kastrólek odstavíme z plotny. Vyjmeme lusk, mléko necháme zmírně zchladnout. Směs z piškotů a ořechů postupně zamícháme do mléka, pak polovinu ořechové směsi nalijeme na piškoty. Celou stěnu formy vyložíme piškotami obloučkem dovnitř (půjde to zlehka). Na ořechovou směs poklademe znovu piškoty, přelijeme je 2/2 směsí, kterou zakryjeme piškotami. Dezert překryjeme potravinářskou fólií a dáme ho do lednice ztuhnout (nejlépe přes noc).
- 4Druhý den odstraníme fólii, stěnu dortové formy opatrně sejmeme a nakrájíme porce. Dáme je na servírovací talířky. Každou porci dezertu ozdobíme šlehačkou, ozdobíme kandovanými višněmi a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.