Obrácený koláč s hruškami
100 min.
Ingredience
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1špetkaSůl
- 4lžíceVoda pitná
- 170gramůCukr krupice
- 6kusůHrušky
- 115gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 285gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1035 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
77 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
8 g
Cukr
55 g
Postup přípravy
- 1V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, špetky soli a 170 g másla. Vody přidáme jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi 1/2 hodiny odpočinout.
- 2Hrušky rozkrájíme na půlměsíčky, zbavíme jádřinců a oloupeme. Dáme do mísy a posypeme několika lžícemi cukru. Na pánvi (musí to být pánev, v které můžeme i péct) rozpustíme 115 g másla, přidáme zbylý cukr a když začne žloutnout, položíme na pánev hrušky a necháme asi 20 minut karamelizovat. Ovoce necháme v pánvi vychladnout.
- 3Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku velikosti pánve. Těsto položíme na hrušky a mírně ho podsuneme pod ovoce. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 180°C a pečeme až těsto zezlátne, tj. cca 15 minut. Hotový koláč necháme asi 5 minut zchladnout, nožem těsto uvolníme a překlopíme na talíř. Koláč podáváme teplý, s našlehanou šlehačkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.