Obrácený koláč s hruškami a brusinkami
95 min.

Ingredience
- 3kusyHrušky
- 160gramůBrusinky
- 150gramůCukr krupice
- 1,5lžičkyCitronová šťáva
- 140gramůMáslo čerstvé
- 1lžícePomerančová kůra
- 1špetkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1,5lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 2lžíceMléko plnotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
446 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
22 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
5 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- 2Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a oloupeme. Brusinky opláchneme a necháme okapat.
- 3V silnostěnné pánvi na mírném plameni 50 g cukru s citronovou šťávou necháme zkaramelizovat do světlehněda. Karamel rozlijeme po dně formy.
- 4Řeznou stranou dolů na karamel rozložíme hrušky a rovnoměrně posypeme brusinkami.
- 5V míse utřeme zbylé změklé máslo se zbylým cukrem, přidáme ustrouhanou pomerančovou kůru, sůl a utřeme dohladka. Poté přimícháme mouku s kypřicím práškem a mlékem a vymícháme dohladka.
- 6Těsto nalijeme na hrušky a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu. Pokud by těsto začalo tmavnout, přikryjeme je pečicím papírem.
- 7Upečený koláč necháme zchladnout, poté ho vyklopíme na mísu a podáváme ještě horký.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.