Odlehčené crème brûlée

40 min.
Francie

Ingredience

    • 4lžíceCukr třtinový
    • 200mililitrůMléko polotučné
    • 1lžíceMouka kukuřičná
    • 2kusyžloutek
    • 125mililitrůMléko zahuštěné neslazené
    • 1kusVanilkový lusk
    • 140gramůCréme fraiche
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
262 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
17 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
10 mg
Cukr
17 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Dvě lžíce cukru smícháme s pudinkovým práškem a moukou se dvěma lžícemi mléka. Vypracujeme hladkou pastu. Do ní přidáme jeden po druhém žloutek.
  • 2
    Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyjmeme semínka a přidáme je do zbylého mléka (spolu s prázdným luskem). Mléko přivedeme téměř k varu – po prvních bublinkách hned odstavíme. Necháme chvilku zchládnout a vmícháme do připravené pudinkové a žloutkové směsi. Lusk vyjmeme.
  • 3
    Znovu povaříme na mírném plameni – asi 15-20 minut za stálého míchání. Výsledný krém by měl mít konzistenci majonézy. Dejte si pozor, aby směs nedosáhla bodu varu, protože by se v ní mohly vytvořit hrudky. Pokud se vám přece jen hrudky vytvoří, pokuste se je co nejvíce rozšlehat metličkou a přepasírovat přes sítko.
  • 4
    Poté necháme 15-20 minut chladnout. Občas směs promíchneme. Vmícháme créme fraiche a poté směs rozdělíme do čtyř pekáčků na créme bruléé (125-150 ml). Poté každý pekáček přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici přes noc.
  • 5
    Před podáváním posypeme zbylým cukrem a necháme zkaramelizovat pomocí hořáčku na to určeného. Dáme ještě na 10 minut do lednice a pak podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.