Omáčka k jehněčímu masu podle Ramsaye
310 min.
Ingredience
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyCibule
- 6stroužkůČesnek
- 4kusyCeler řapíkatý
- 2kilogramyJehněčí kosti
- 100mililitrůOlej olivový
- 2kusyBobkový list
- 2gramyTymián čerstvý
- 250mililitrůVíno bílé
- 4lžíceProtlak rajčatový
- 4 l Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye
- 2kusyBobkový list
- 4kusyCeler řapíkatý
- 2kusyCibule
- 6stroužkůČesnek
- 2kusyKuřecí skelety
- 2kusyMrkev kořen
- 4lžíceOlej rostlinný
- 2kusyPórek
- 2kusyTymián čerstvý
- 3litryVoda pitná
- 4lžíceProtlak rajčatový
- 650lžicMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
907 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
19 g
Sacharidy
154 g
Vláknina
12 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a nakrájíme mrkev, cibuli, česnek a 2 celerové řapíky. Na pekáči rozložíme jehněčí kosti a dáme je péci do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme za častého obracení asi 20 minut. Během pečení kostí zahřejeme 4 litry hnědého kuřecího vývaru téměř k bodu varu.
- 2Ve velkém hrnci se zabroušeným dnem rozpálíme olivový olej, ve kterém za stálého míchání opečeme nakrájenou zeleninu, až začne hnědnout. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list, snítku tymiánu a česnek, spolu zahříváme 2-3 minuty a pak zalijeme vínem. Vše vaříme 7-8 minut, až se polovina vína odpaří. Přidáme pečené jehněčí kosti a vývar, uvedeme do varu a vaříme zvolna 4 hodiny. Omáčku odstavíme, přecedíme, dáme znovu vařit a vaříme, až je hustá tak, že ulpívá na zadní straně vařečky.
- 3Tato omáčka je vhodná zvláště na jehněčí pečeni, v chladničce vydrží 3 dny.
- 4Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye 1l [47728]:
- 5Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
- 6Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
- 7Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
- 8Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.