Ořechové jidášky
40 min.
Ingredience
- 70gramůCukr krupice
- 30gramůDroždí
- 1špetkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 250mililitrůMléko polotučné
- 100gramůMáslo čerstvé
- 150mililitrůMed včelí
- 500gramůMouka polohrubá
- 1hrstOřechy vlašské
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
391 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
14 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
2 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Z droždí, části mléka, lžičky cukru a lžičky mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít.
- 2V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, ořechy, zbytek mléka a zaděláme na tužší těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
- 3Vykynuté těsto rozkrájíme na kousky, ze kterých vyválíme dlouhé válečky a stáčíme je do spirály. Potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu necháme ještě chvíli kynout.
- 4Poté pečeme v předehřáté troubě. Hotové jidášky potíráme medem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 5. 3. 2016
Ořechové jidášky
Moc dobré jidášky. S těstem se pěkně pracovalo, jidášky jsem tvořila, jak jsem zvyklá - šneky, esíčka, vlaštovky, srdíčka, brýle apod. Po namazání medem výborný moučník ke kakau nebo bílé kávě 😁 Palec nahoru