Ořechový koláč z Athén
85 min.
Ingredience
- sirup
- 80gramůCukr krupice
- 1decilitrMartell cognac
- 0,25litrVoda pitná
- těsto
- 80gramůCukr krupice
- 65gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaSkořice mletá
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 400gramůOřechy vlašské
- 50gramůMandle
- 4kusyVejce slepičí
- 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
602 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
37 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
5 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1V míse utřeme cukr s máslem do pěny, přidáme postupně 4 žloutky, skořici a prosátou mouku s práškem do pečiva a umícháme těsto, do kterého následně vmícháme posekané ořechy (2 lžíce si odložíme na posypání). Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do máslem vymazané koláčové formy, zarovnáme a posypeme 2 lžícemi odložených ořechů.
- 2Formu s těstem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 175°C přibližně 35 minut.
- 3Mezitím si uvaříme sirup ze 1/4 litru vody a 80 g cukru. Vodu s cukrem vaříme do zhoustnutí, pak přilijeme 1 dl koňaku, zamícháme a odstavíme.
- 4Upečený koláč vyjmeme z trouby, polijeme ho sirupem, ozdobíme plátky mandlí a necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.