Oříškové zákusky
75 min.
Ingredience
- Příprava pečení
- Těsto
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 100gramůMáslo čerstvé
- 150gramůCukr třtinový
- 1kusVejce slepičí
- 100gramůOřechy lískové
- 4lžíceMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
4312 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
451 g
Sacharidy
72 g
Vláknina
4 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: Plech na pečení (nejlépe čtvercový o velikosti jedné strany 23 cm), vymažeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
- 2Těsto: Lískové oříšky nasekáme nahrubo. Prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, ochucenou špetkou soli promneme se změklým máslem do hrudkovité konzistence. Hrudkovité těsto zpracujeme s třtinovým cukrem a s jedním celým rozšlehaným vejcem. Nakonec do těsta zapracujeme 4 lžíce mléka a nasekané lískové ořechy. Těsto důkladně propracujeme a přemístíme do připraveného pekáče. Stěrkou nebo střídkou nože upravíme povrch těsta v pekáči do vodorovné hladiny a pečeme koláč v předehřáté troubě asi 25 minut.
- 3Koláč je pečený, když je těsto zlatavé, pevné a pružné, zapíchnutá špejle zůstane čistá.
- 4Servírování: Koláč necháme vychladnout na děrované podložce a servírujeme ho studený, posypaný třtinovým cukrem, rozkrájený na kostičky, jako pohoštění nebo svačinu dětem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.