Oříškový dort
350 min.
Ingredience
- Náplň a ozdoba
- 150gramůOřechy lískové
- 2kusyVejce slepičí
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 3lžíceVoda pitná
- 100gramůCukr krupice
- 2kusyCukr vanilka
- 2centilitryLikér mandlový - Amaretto
- 0,63litrSmetana 33% (šlehačka)
- Těsto
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 1špetkaSůl
- 100gramůCukr krupice
- 2lžičkyLimetková šťáva
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
369 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
27 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
1 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháme 2/3 cukru. Potom do něj zamícháme zbytek cukru a limetkovou šťávu.
- 2Na dva plechy rozložíme pečicí papír, na něj obkreslíme tužkou dno dortové formy. Sněhovou hmotu dáme do zdobicího sáčku a předkreslené kruhy sněhovou hmotou spirálovitě vystříkáme. Troubu předehřejeme na 100 stupňů Celsia. Plechy vložíme do trouby a pečeme v otevřené troubě přibližně 5 hodin. Po dopečení papír z placek sloupneme a necháme je vychladnout.
- 3Lískové ořechy nasekám, v míse ušleháme vejce se žloutky a s vodou. Misku postavíme do horké vodní lázně, šleháme za stálého šlehání postupně přimícháváme cukr. Pak ji postavíme do studené vodní lázně, přimícháme mandlový likér a mícháme, dokud směs nevychladne.
- 4500 ml smetany ušleháme dotuha, přimícháme do vaječné směsi, přimícháme lískové oříšky a promícháme.
- 5Kolem jedné placky přiložíme dortovou formu, na placku navrstvíme krém a uložíme na 2 hodiny ztuhnout do chladničky. Pak přiložíme druhou placku a necháme ztuhnout na 2 hodiny v mrazáku.
- 6Zbytek smetany ušleháme dotuha, potřeme jí ztuhlý dort po povrchu i po stranách a boky posypeme nasekanými lískovými oříšky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.