Oříškový dort s citronovou polevou
90 min.
Ingredience
- 80gramůCukr moučkový
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaCitronová kůra
- 1špetkaVanilka mletá
- 50gramůOřechy lískové
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 40gramůMouka pšeničná hrubá
- 20gramůStrouhanka
- 100gramůDžem rybízový
- Krém
- 0,13litrSmetana čerstvá ke šlehání
- 2kusyVejce slepičí
- 80gramůCukr moučkový
- 40gramůOřechy lískové pražené
- 1špetkaVanilka mletá
- 1lžičkaRum
- 250mililitrůVoda pitná
- Na formu a dozdobení
- 20gramůMáslo čerstvé
- 50gramůOřechy lískové
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Poleva
- 80gramůCukr moučkový
- 250lžicVoda pitná
- 3lžíceCitronová šťáva
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
419 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
20 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
2 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1V míse smícháme cukr, žloutky, strouhanou citronovou kůru a vanilku a třeme cca 15 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhanku, mouku a nastrouhané ořechy.
- 2Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 45 minut.
- 3Mezitím si připravíme krém - rozšleháme v nerezové misce smetanu s vejci, cukrem, strouhanými ořechy a vanilkou. V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a vložíme misku se základem krému a šleháme do zhoustnutí. Poté odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Nakonec přilijeme rum.
- 4Upečený korpus na dort necháme vychladnout, dvakrát rozřízneme, potřeme džemem, na něj rozetřeme oříškový krém a části složíme na sebe. Přelijeme citronovou polevou a dozdobíme lískovými ořechy.
- 5Na polevu umícháme do hladké směsi cukr s horkou vodou a citronovou šťávou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.