Oříškový koláč

70 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
462 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
25 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
5 g
Cukr
18 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    400g mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přilijeme 160ml vlažného mléka, propracujeme a necháme na teplém místě asi 20minut kynout. Poté do těsta vmícháme 60g másla, 40g cukru, vejce, žloutek a špetku soli. Vypracujeme těsto, zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
  • 2
    Mezitím přivedeme k varu zbývající mléko s 50g másla, přidáme 80g cukru a oříškové lupínky a asi 5minut provaříme.
  • 3
    Troubu předehřejeme na 200C.
  • 4
    Plech vyložíme pečícím papírem a vyválíme na něm z těsta plát. Potřeme oříškovou hmotou.
  • 5
    Zbylou mouku, rostlinný tuk, hnědý cukr a skořici smícháme a promneme prsty tak, abychom vytvořili drobenku. Tou posypeme koláč a necháme ještě 10min kynout. Poté plech dáme do trouby a pečeme 35minut.
  • 6
    Ze 3 lžic vody a moučkového cukru utřeme polevu, vychladlý koláč jí potřeme a necháme ztuhnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.