Oříškový koláč
70 min.
Ingredience
- 125gramůTuk rostlinný
- 30gramůDroždí
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaSkořice mletá
- 150gramůOřechy vlašské
- 120gramůCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 500gramůMouka pšeničná celozrnná
- 110gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 100gramůCukr moučkový
- 285mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
462 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
25 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
5 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1400g mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přilijeme 160ml vlažného mléka, propracujeme a necháme na teplém místě asi 20minut kynout. Poté do těsta vmícháme 60g másla, 40g cukru, vejce, žloutek a špetku soli. Vypracujeme těsto, zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
- 2Mezitím přivedeme k varu zbývající mléko s 50g másla, přidáme 80g cukru a oříškové lupínky a asi 5minut provaříme.
- 3Troubu předehřejeme na 200C.
- 4Plech vyložíme pečícím papírem a vyválíme na něm z těsta plát. Potřeme oříškovou hmotou.
- 5Zbylou mouku, rostlinný tuk, hnědý cukr a skořici smícháme a promneme prsty tak, abychom vytvořili drobenku. Tou posypeme koláč a necháme ještě 10min kynout. Poté plech dáme do trouby a pečeme 35minut.
- 6Ze 3 lžic vody a moučkového cukru utřeme polevu, vychladlý koláč jí potřeme a necháme ztuhnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.