Oříškový koláč s ananasem a drobenkou
70 min.
Ingredience
- drobenka
- 100gramůMouka polohrubá
- 50gramůCukr třtinový
- 1špetkaSůl
- 120gramůMarcipánová hmota surová
- 60lžicMáslo čerstvé
- 15gramůOřechy vlašské
- křehké těsto oříškové
- 55gramůMouka pšeničná hladká
- 15gramůOřechy lískové
- 1špetkaSůl
- 20gramůCukr moučkový
- 60gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
- náplň
- 1kilogramKompot ananasový
- 4lžíceBrusinky sušené
- 2lžíceLikér Maraschino (Maraska)
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1947 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
180 g
Sacharidy
83 g
Vláknina
2 g
Cukr
40 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si křehké oříškové těsto.
- 2Do větší mísy prosejeme 55 g hladké mouky, 15 g pomletých lískových oříšků se špetkou soli a přimícháme 20 g moučkového cukru.
- 3Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 4Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 5Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- 6Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
- 7Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
- 8Na drobenku si nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a nahrubo nastrouhané vlašské ořechy. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky.
- 9Ananasový kompot scedíme (šťávu zachytíme a použijeme jinak). Sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. Kousky ananasu dáme do mísy a promícháme je s ořechovým likérem a sušenými brusinkami.
- 10Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 35-40 minut. Ze začátku, asi 15 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
- 11Upečený koláč podáváme vychlazený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.