Osvěžující mandlové "suflé" s rumem
75 min.
Ingredience
- Krém
- 4kusyVejce slepičí
- 50gramůCukr krupice
- 220gramůMandle
- 55mililitrůRum
- 170mililitrůMléko plnotučné
- 1lžíceCukr moučkový
- 0,5lžíceTresť vanilková
- Na ozdobu
- 1,5lžíceSirup javorový
- Na vymazání a vysypání formiček
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 50lžicCukr krupice
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
858 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
26 g
Sacharidy
146 g
Vláknina
4 g
Cukr
135 g
Postup přípravy
- 14 čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Kovové formičky vymažeme máslem a vysypeme jemný krupicovým cukrem. Troubu si předehřejeme na 180°C. Oloupané mandle pomeleme a smícháme s rumem.
- 2V rendlíku přivedeme do varu mléko s krupicovým cukrem (50g), do něj zamícháme připravené mandle a hned rendlík odstavíme z plotny. Stále mícháme asi 2-3 minuty, a když je mandlová směs mírně vychladlá, postupně do ní zamícháme vanilkový extrakt a žloutky.
- 3Z bílků vyšleháme velmi tuhý sníh, v polovině šlehání do sněhu přidáme 1 lžíci moučkového cukru, aby sníh byl tužší. Do mandlového krému postupně zlehka, po lžicích zamícháme sníh. Formičky naplníme hotovým krémem do 2/3, poklademe je na plech, který vložíme do trouby. Na plech nalejeme vařící vodu (1-1.5 litru) tak, aby dosahoval jen do 2/3 výšky formiček. Takto suflé pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 35 minut. Formičky s upečeným krémem vložíme do lednice na 3-4 hodiny.
- 4Pak "suflé" vyklopíme na servírovací talířky, pokapeme je javorovým sirupem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.