Osvěžující pomerančový dezert
80 min.
Ingredience
- Krém
- 4kusyVejce slepičí
- 1kusPomeranče
- 60gramůMáslo čerstvé
- 140gramůCukr moučkový
- Na ozdobu
- 2kusyPomeranč červený
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Na vytření a vysypání formy
- 60lžicMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka polohrubá
- Těsto
- 60gramůMáslo čerstvé
- 4kusyVejce slepičí
- 1lžičkaRum
- 1špetkaSůl
- 105gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 140gramůCukr moučkový
- 2lžičkyTresť vanilková
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1226 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
117 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
822 mg
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme krém: v misce rozšleháme čerstvá vejce. Z velkého, dobře omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru. Pak pomeranč rozkrojíme a vymačkáme z něj všechnu štávu, kterou zbavíme zrníček. Do hlubšího rendlíku dáme máslo, postavíme na plotnu a za stálého míchání k máslu přidáme moučkový cukr, rozšlehaná vejce, pomerančovou kůru a šťávu. Krém vaříme pomalu, stále mícháme, až krém zhoustne. Pak ho odstavíme z plotny, ještě asi minutu mícháme a necháme úplně vychladnout.
- 2Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Hladkou mouku si prosejeme do další mísy. Měkké máslo vymícháme do pěny. Čerstvá vejce s pokojovou teplotou rozklepneme a pečlivě rozdělíme do dvou mís - žloutky a bílky.
- 3Do mísy se žloutky nasypeme moučkový cukr (250g,) přidáme vanilkový extrakt, rum a směs vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme už vymíchané máslo. K bílkům přidáme špetku soli a elektrickým šlehačem vyšleháme tuhý sníh. V polovině šlehání k bílkům přidáme postupně 2 lžíce moučkového cukru.
- 4Tuhý sníh budeme postupně zapracovávat do žloutkového těsta společně s moukou - přibližně po čtvrtinách. Těsto by mělo mít lehkou, hladkou, polotekoucí konzistenci. Nalijeme ho do formy, vložíme do trouby a pečeme dozlatova asi 35 minut -jakmile se budou stěny odlepovat od boků formy, je korpus upečený.
- 5Vychladlý korpus podélně rozřízneme ostrým širokým nožem, spodní stranu natřeme 2/3 krému, na něj přiklopíme vrchní část korpusu, kterou potřeme zbývajícím krémem. Ozdobíme ho oloupanými měsíčky pomerančů, šlehačkou, kterou jsme vyšlehali ze 100ml smetany, nakrájíme porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.