Ovocná bramborová bába
100 min.
Ingredience
- 750gramůBrambory
- 1,5litryVoda pitná
- 60gramůŠvestky sušené
- 40gramůHrozinky
- 250gramůJablka
- 1kusCukr vanilka
- 2kusyCukr skořicový
- 100gramůMáslo čerstvé
- 80gramůCukr krupice
- 0,5decilitrMléko polotučné
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 4kusyVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
777 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
44 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
8 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 1.5 litru vody. Uvařené brambory scedíme, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy.
- 2Sušené švestky bez pecek a hrozinky promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme odkapat a švestky potom pokrájíme na menší kousky.
- 3Omyjeme jablka, rozkrájíme na čtvrtky, odkrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Jablka dáme do misky, přidáme k nim švestky s hrozinkami a vše promícháme s vanilkovým a skořicovým cukrem.
- 4Vrstvy brambor a ovoce budeme střídavě pokládat do zapékací mísy, kterou jsme si vytřeli máslem (20 g). Dáme vrstvu brambor, na ni vrstvu ovoce, kterou posypeme ještě krupicovým cukrem, opět vrstvu brambor... a opakujeme, poslední vrstva by měla být z brambor. Potom brambory pokapeme rozpuštěným máslem.
- 5Mléko smícháme se smetanou, cukrem a rozšlehanými vejci a celý povrch poslední vrstvy polijeme.
- 6Pečeme v předehřáté troubě při 200-220 °C asi 50 minut dozlatova.
- 7Bramborovou bábu s ovocem podáváme teplou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.